Dzień ze zdrową żywnością

Home » Szkoła » Aktualności » Dzień ze zdrową żywnością
 26.03.2018

W piękny i słoneczny dzień 20 marca w naszej wesołej szkole SP2 odbył się DZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI.
Cała szkoła: i maluchy i starszaki odwiedzili nas i zjedli przepyszne  drugie śniadanie.

Ich kubki smakowe podbiły słodziutkie babeczki marchewkowe przygotowane przez klasę IIe. Wiosenną sałatkę owocową zrobiły dziewczyny z IId- szkoda, że tak szybko się skończyła :(.
Nieziemskie tortille zagościły w brzuszku u każdego ucznia, przepis klasy IIIg.

Różnorodne kolorowe kanapeczki przygotowałam ja wraz z moimi koleżankami – klasa IIIc. Owocowo-warzywne koreczki były HITEM tego dnia- pomysł koleżanek z klasy IIIf.

Maluchy pokochały owsianego batonika z owocami, którego autorami były kobietki z IIIe.

Na koniec można było popić to całe pyszne jedzonko świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym lub wodą z bazylią i pomarańczami. Nad całością czuwała, jak co roku organizatorka akcji,  P. Anna Kowalczyk. Poniżej, dla zainteresowanych, najciekawsze przepisy, wypróbujcie koniecznie, drodzy czytelnicy.

Maria Borysewicz 3c

Przepis na tortillę

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub smalcu
  • 2/3 szklanki wrzącej wody

Wsypać do miski mąkę sól i tłuszcz , nalać wodę bezpośrednio na tłuszcz. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę. Podzielić na 10 lub 16 równych części i odstawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto, smażyć na suchej patelni do naleśników z każdej strony.

Sos do tortilli:

  • Jogurt naturalny
  • kukurydza
  • papryka
  • sałata lodowa
  • czosnek starty
  • ogórek
  • pomidor
  • koperek

Przepis na batoniki owsiane

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki miodu
  • ok. 350 g płatków owsianych górskich

Pozostałe składniki to kwestia smaku. Można dodać:

  • suszoną żurawinę
  • rodzynki
  • słonecznik
  • orzechy laskowe

Sposób przygotowania:
Rozgnieść widelcem banany i zmieszać z miodem i płatkami owsianymi . Następnie wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać . Wszystko równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Następnie ubijamy to aby ładnie nam się skleiło , następnie pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez ok. 20 min . Następnie czekamy do ostudzenia . Smacznego !

Muffinki marchewkowe

Składniki na 12 muffinek:

  • 300g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 130g cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 100g roztopionego masła
  • 80ml śmietany
  • 300g startej marchewki

Sposób przygotowania:

  • Wymieszać razem mąkę , sodę , proszek do pieczenia i sól
  • W drugiej misce wbijać jajka z cukrem i cukrem wanilinowym , ubijać przez 3 min.
  • dodać roztopione masło i śmietanę , wymieszać łyżką
  • Dodać składniki suche i wymieszać
  • Ciasto przełożyć do foremek wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na funkcji termoobieg przez 25 min.

Ciasto Marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • garść migdałów lub orzechów

Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki. Migdały kroimy na małe kawałki i dodajemy do naszej masy marchewkowej. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok.55 minut. Górę polewamy gorzką czekoladą.

up