Dzień ze zdrową żywnością
Home » Szkoła »
Aktualności » Dzień ze zdrową żywnością
26.03.2018
W piękny i słoneczny dzień 20 marca w naszej wesołej szkole SP2 odbył się DZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI.
Cała szkoła: i maluchy i starszaki odwiedzili nas i zjedli przepyszne drugie śniadanie.
Ich kubki smakowe podbiły słodziutkie babeczki marchewkowe przygotowane przez klasę IIe. Wiosenną sałatkę owocową zrobiły dziewczyny z IId- szkoda, że tak szybko się skończyła :(.
Nieziemskie tortille zagościły w brzuszku u każdego ucznia, przepis klasy IIIg.
Różnorodne kolorowe kanapeczki przygotowałam ja wraz z moimi koleżankami – klasa IIIc. Owocowo-warzywne koreczki były HITEM tego dnia- pomysł koleżanek z klasy IIIf.
Maluchy pokochały owsianego batonika z owocami, którego autorami były kobietki z IIIe.
Na koniec można było popić to całe pyszne jedzonko świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym lub wodą z bazylią i pomarańczami. Nad całością czuwała, jak co roku organizatorka akcji, P. Anna Kowalczyk. Poniżej, dla zainteresowanych, najciekawsze przepisy, wypróbujcie koniecznie, drodzy czytelnicy.
Maria Borysewicz 3c
Przepis na tortillę
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju kokosowego lub smalcu
- 2/3 szklanki wrzącej wody
Wsypać do miski mąkę sól i tłuszcz , nalać wodę bezpośrednio na tłuszcz. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę. Podzielić na 10 lub 16 równych części i odstawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto, smażyć na suchej patelni do naleśników z każdej strony.
Sos do tortilli:
- Jogurt naturalny
- kukurydza
- papryka
- sałata lodowa
- czosnek starty
- ogórek
- pomidor
- koperek
Przepis na batoniki owsiane
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki miodu
- ok. 350 g płatków owsianych górskich
Pozostałe składniki to kwestia smaku. Można dodać:
- suszoną żurawinę
- rodzynki
- słonecznik
- orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
Rozgnieść widelcem banany i zmieszać z miodem i płatkami owsianymi . Następnie wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać . Wszystko równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Następnie ubijamy to aby ładnie nam się skleiło , następnie pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez ok. 20 min . Następnie czekamy do ostudzenia . Smacznego !
Muffinki marchewkowe
Składniki na 12 muffinek:
- 300g mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 130g cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 100g roztopionego masła
- 80ml śmietany
- 300g startej marchewki
Sposób przygotowania:
- Wymieszać razem mąkę , sodę , proszek do pieczenia i sól
- W drugiej misce wbijać jajka z cukrem i cukrem wanilinowym , ubijać przez 3 min.
- dodać roztopione masło i śmietanę , wymieszać łyżką
- Dodać składniki suche i wymieszać
- Ciasto przełożyć do foremek wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na funkcji termoobieg przez 25 min.
Ciasto Marchewkowe
Składniki:
- 2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- garść migdałów lub orzechów
Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki. Migdały kroimy na małe kawałki i dodajemy do naszej masy marchewkowej. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok.55 minut. Górę polewamy gorzką czekoladą.